Beschoeiingen en Vlonders

 

Beschoeiingen

Beschoeiing is een houten keerwand, damwand of grondkering. Deze wordt veel gebruikt voor een verhoogde tuinborder of als walkant van een vijver of sloot. Een beschoeiing kan al gebruikt worden om een hoogteverschil in een tuin van 10 centimeter te overbruggen, maar ook is het zeer geschikt voor grotere hoogteverschillen.

Een beschoeiing zorgt ervoor dat de grond niet wegzakt. Dit kan bijvoorbeeld aan de waterkant zijn, maar ook als u een schuin aflopende tuin hebt. Als u een vlonderterras wil aanleggen, kan een beschoeiing een uitkomst zijn.

In veel gevallen wordt gekozen voor een houten constructie. Dit zorgt ervoor dat de wand gronddicht is, maar wel enigszins waterdoorlatend. Hiermee worden hoogte verschillen in het water bij de oever onderdrukt. Een bijkomend voordeel van een houten beschoeiing is de natuurlijke en warme uitstraling van uw tuin.


Damwand beschoeiing

Bij een damwand beschoeiing worden mes- en groefplanken verticaal naast elkaar in de grond geplaatst, in tegenstelling tot een beschoeiing waarbij de palen verticaal worden geplaatst en de planken horizontaal worden geplaatst. Een damwand moet worden geplaatst wanneer een beschoeiing niet voldoende is. Dit kan zijn wanneer het hoogteverschil te groot is. Ook als de constructie grond kerend moet werken, raden wij het plaatsen van een damwand aan. 


Houten vlonders

Als u een fijne plek wenst in uw tuin met een warme en natuurlijke uitstraling, is een vlonder een ideale uitkomst. Tegenwoordig zien we steeds meer vlonders in voor- of achtertuinen terug. Hiervoor hoeft te tuin niet eens enorm groot te zijn, dus is het voor veel mensen geschikt.

Hout is het populairste materiaal voor een vlonder, maar tegenwoordig is ook composiet een veel gebruikt materiaal. Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor een vlonder, bijvoorbeeld hardhoutenplanken of zachthoutenplanken. Hardhout is sterker en gaat daardoor ook langer mee dan zachthoutenplanken. Ook zit er een behoorlijk verschil tussen de duurzaamheid en levensduur van beide houtsoorten. Zachthoutenplanken hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar, terwijl hardhoutenplanken meer dan 20 jaar meegaan.  


Composieten vlonders  

Composieten vlonderplanken worden vaak gekozen wanneer men een vlonder gaat uitzoeken. Composiet is een samengesteld materiaal dat opgebouwd is uit vezelsterke kunststoffen. Het is een zeer duurzaam materiaal en gaat dus ook erg lang mee. Composiet heeft een levensduur van meer dan 25 jaar. Daarnaast is composiet onderhoudsvrij.

Composiet is een materiaal wat nauwelijks tot niet verkleurd, in tegenstelling tot hout wat wel in kleur veranderd. Composiet zal alleen bij de eerste zonnestralen iets lichter worden, maar daarna behoudt het zijn kleur. Composiet is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en motieven.

Heeft u interesse in een beschoeiing, damwand of vlonder? Dan bent u bij Aannemersbedrijf Noorden aan het goede adres. We zijn gespecialiseerd in hout- en waterwerken van uw tuin. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte aanvragen.